E-nummers


E-Nummers 

Hieronder is een lijst met e-nummers welke in Nederland zijn toegstaan weergegeven.


Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Hieronder vallen onder andere de kleur, de houdbaarheid en het uiterlijk. Door het lange bewaren kunnen enkele van deze eigenschappen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Om deze eigenschappen te bewaren worden zogeheten hulpstoffen of additieven toegevoegd. Het is echter niet toegestaan om gebreken aan levensmiddelen te maskeren ! Deze hulpstoffen worden in diverse categoriën ingedeeld, zoals kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen.





Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een E-nummer krijgen. Dit nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk, het geeft aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing.





De definitie zegt veilig voor de gebruikte toepassing. Niet alle stoffen zijn even veilig, sommige zijn ook omstreden. Helaas is het soms echter noodzakelijk om die stoffen te gebruiken. Sommige conserveermiddelen (zoals benzoëzuur, E210) zijn omstreden. Benzoëzuur is weliswaar een natuurlijke stof (cranberries bevatten van nature meer dan volgens de norm toegestaan zou zijn !), maar is niet volledig veilig. Het is echter een noodzakelijk conserveermiddel voor stoffen die zeer gevoelig zijn voor schimmelbederf, zoals pindakaas. Van nature kunnen in pinda's schimmels voorkomen, die veel gevaarlijker stoffen maken dan benzoëzuur (aflatoxines, een zeer kankerverwekkende groep stoffen). Benzoëzuur blijkt het meest effectief om deze schimmels te voorkomen en mag daarom dus gebruikt worden.





Wat zijn dit nu voor stoffen ?



Het gaat om een zeer heterogene groep van stoffen, die niet onder één noemer te brengen zijn. Zo hebben enkele vitamines een E-nummer, de kleurstoffen uit bieten en worteltjes, maar ook stoffen als bijenwas en lecithine. Smaakstoffen hebben geen E-nummer.










Nummer
Naam
Functie
Bron
Opmerkingen
E100
Curcumine
Gele kleurstof







E101
Riboflavine
Gele kleurstof
Verschillende soorten gisten
Komt van nature voor in gist,




melk, eieren, vlees (lever) en




bladgroenten
E102
Tartrazine
Gele kleurstof
Synthetisch






E103
Alkannine








E104
Chinolinegeel
Gele kleurstof
Synthetisch






E106
natriumriboflavine-5'-fosfaat
Gele kleurstof
Verschillende soorten gisten





E107
Geel 2G
Gele kleurstof
Synthetisch






E110
Zonnegeel FCF
Gele kleurstof
Synthetisch






E120
Cochenille
Rode kleurstof
Een schildluizensoort






E121
Citrusrood 2








E122
Karmozijnrood
Rode kleurstof
Synthetisch






E123
Amaranth
Rode kleurstof
Synthetisch






E124
Cochenillerood A
Rode kleurstof
Synthetisch






E125
Ponceau SX








E127
Erythrosine
Rode kleurstof
Synthetisch
Wordt behalve als additief ook




gebruikt in ‘tandplakverklikkers’




en als kleurstof in




geneesmiddelen
E128
Rood 2G
Rode kleurstof
Synthetisch






E129
Allura rood
Rode kleurstof
Synthetisch






E131
Patentblauw V
Blauwe kleurstof
Synthetisch






E132
Indigotine
Blauwe kleurstof
Synthetisch






E133
Briljantblauw FCF
Blauwe kleurstof
Synthetisch
Wordt nauwelijks opgenomen in




het maagdarmkanaal
E140
Chlorophyll
Donkergroene kleurstof
Natuurlijke kleurstof, bladgroen
Geëxtraheerd uit groene




bladeren (gras, alfalfa en




brandnetel)
E141
Chlorophyl koper complexen
Donkergroene kleurstof
Semi-synthetische
Wordt nauwelijks opgenomen in




het maagdarmkanaal
E142
Briljantzuurgroen BS
Groene kleurstof
Synthetisch






E143
Fast Green FCF








E150a
Caramel
Bruine kleurstof
Gemaakt door verhitting van


Gebrande suiker
suikers. Bij de productie van



E150 c en d kan




tetrahydroxy




butylimidazole




(THI) ontstaan dat in hogere



hoeveelheden de immuniteit



kan verminderen wanneer



sprake is van een vitamine B6



tekort; het gehalte aan THI in



caramel moet daarom lager zijn



dan 0.0010% (in de praktijk
E150b
Alkali-sulfiet caramel

blijkt dit gehalte vaak nog lager



te zijn) De meest gebruikte
E150c
Ammoniak caramel

E150 is E150c






E150d
Sulfiet-ammoniak caramel







E151
Briljantzwart BN
Zwarte kleurstof
Synthetisch

E153
Koolstof
Zwarte kleurstof
Gemaakt door verkoling van



plantaardig materiaal




Bij een onzorgvuldig




productieproces kunnen sporen



van carcinogene stoffen



ontstaan (benzypyreen en



PAK’s), het productieproces in



Europa is echter veilig




waardoor deze




verontreinigingen niet optreden



Niet toegestaan in de VS
E154
Bruin FK
Bruine kleurstof
Synthetisch
Mengsel van verschillende




azokleurstoffen
E155
Chocoladebruin HT
Bruine kleurstof
Synthetisch






E160(a)
Caroteen
Oranje/gele kleurstof
Diverse plantaardige bronnen/
Caroteen is provitamine A



synthetisch
Meestal wordt natuuridentiek




caroteen gebruikt




Caroteen kan afkomstig zijn uit:




1. palmolie, grassen of wortels




2. algen




3. via fermentatie




4. via een chemisch proces
E160(b)
Annatto
Oranje/gele kleurstof
De tropische anattoboom (Bixa orellana)
Geëxtraheerd uit de zaden van




de tropische annattoboom




Gebruikt voor het kleuren van




kaas en margarine
E160(c)
Paprika extract
Oranje-rode kleurstof
Paprika's
Geëxtraheerd uit rode paprika





E160(d)
Lycopeen
Rode kleurstof
Tomaten
Geëxtraheerd uit rijpe tomaten





E160(e)
Beta-apo-8'-carotenal
Oranje kleurstof
Synthetisch uit ß-caroteen





E160(f)
Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur
Oranje kleurstof
Synthetisch uit ß-caroteen





E161
Xanthophyllen
Gele, oranje tot rode kleurstoffen
Geëxtraheerd uit brandnetels,




wieren en bloembladeren van




het afrikaantje
E162
Bietenrood
Rood/paarse kleurstof
Rode bieten
Geëxtraheerd uit bieten





E163
Anthocyaninen
Rode, paarse of blauwe kleurstoffen
Rode kool en andere planten
Geëxtraheerd uit diverse planten en vruchten (vooral grapefruit)





E170
Calcium carbonaat
Witte kleurstof
Mineraal, kalk
Natuurlijk mineraal Wordt ook gebruikt als losmiddel voor tabletten, antiklontermiddel en verdikkingsmiddel





E171
Titanium dioxide
Witte kleurstof
Mineraal






E172
IJzeroxiden
zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof
Ertsen of mineralen
Natuurlijk voorkomende ijzerverbindingen





E173
Aluminium
Metaalkleurige kleurstof
Bauxieterts
Gewonnen uit bauxieterts





E174
Zilver
Metaalkleurige kleurstof
Zilverertsen
Gewonnen uit zilvererts





E175
Goud
Metaalkleurige kleurstof
Verschillende ertsen
Gewonnen uit gouderts





E180
Rubis pigment
Rode kleurstof
Synthetische uit aminonaftol
Wordt gebruikt om de waslaag op de kaaskorst van Edammer kaas rood te kleuren



carbonzuur






E181
Looizuur
Geelwit tot bruin poeder
Diverse planten, oa de eik





E182
Orchil, orceine (lakmoes)







E200
Sorbinezuur
Conserveermiddel tegen schimmels en gisten
Lijsterbes
Wordt zeer veel gebruikt




(mogelijk overschrijding van de ADI)
E201
Natriumsorbaat
Conserveermiddel
Lijsterbes
 





E202
Kaliumsorbaat
Conserveermiddel
Lijsterbes






E203
Calcium sorbaat
Conserveermiddel
Lijsterbes






E210
Benzoezuur
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën
Synthetisch
Irritatie van het




maagdarmkanaal





E211
Natriumbenzoaat
Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën
Synthetisch
Overschrijding van de ADI komt




voor
E212
Kaliumbenzoaat
Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën
Synthetisch






E213
Calciumbenzoaat
Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën
Synthetisch






E214
Ethyl 4-hydroxybenzoaat
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën
Synthetisch






E215
Ethyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën
Synthetisch






E216
Propyl 4-hydroxybenzoaat
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën
Synthetisch






E217
Propyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën
Synthetisch






E218
Methyl 4-hydroxybenzoaat
Conserveermiddel tegen gisten en schimmels
Synthetisch






E219
Methyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout
Conserveermiddel tegen gisten en schimmels
Synthetisch






E220
Zwaveldioxide
Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar
Natuurlijk voorkomend gas
Overschrijding van de ADI komt




voor
E221
Natriumsulfiet
Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren
Synthetisch
Biologische produkten: gebruik




beperkt tot wijn (alleen E220 en 224 toegestaan)
E222
Natriumbisulfiet
Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel
Synthetisch
 





E223
Natriummetabisulfiet
Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel
Synthetisch






E224
Kaliummetabisulfiet
Conserveermiddel tegen micro-organismen
Synthetisch






E225
Kaliumsulfiet
Conserveermiddel
Synthetisch






E226
Calciumsulfiet
Conserveermiddel
Synthetisch






E227
Calciumbisulfiet
Conserveermiddel
Synthetisch






E228
Kaliumbisulfiet
Conserveermiddel tegen micro-organismen
Synthetisch






E230
Biphenyl
Conserveermiddel tegen schimmels
Synthetisch
Dringt door tot in het vruchtvlees van citrusfruit en kan niet met water van de schil worden gewassen





E231
2-Hydroxybiphenyl
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën
Synthetisch
Dringt door tot in het vruchtvlees  is goed wateroplosbaar Uitsluitend toegestaan op citrusfruit





E232
Natrium-ortho-fenylfenolaat
Conserveermiddel tegen schimmels
Synthetisch






E233
Thiabendazol
Conserveermiddel tegen schimmels
Synthetisch
Werd vroeger met E233




aangeduid maar wordt




tegenwoordig niet meer als




additief gezien (valt onder de




bestrijdingsmiddelen)
E234
Nisine
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën
Geproduceerd door Lactococcus lactis
Komt van nature voor in kaas




en andere gefermenteerde




zuivelproducten




Geproduceerd door




Streptococcus lactis
E235
Pimaricine
Conserveermiddel, vooral tegen schimmels
Geproduceerd door de schimmel Streptomyces
Geproduceerd door




Streptococcus natalensis




bacteriën
E236
Mierenzuur
Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker
Natuurlijk voorkomend





E237
Natriumformiaat
Conserveermiddel tegen bacteriën
Synthetisch






E238
Calciumformiaat
Conserveermiddel tegen bacteriën
Synthetisch






E239
Hexamine
Conserveermiddel tegen schimmels
Synthetisch
Door JECFA afgeraden als




voedseladditief (1973), is




uitsluitend toegestaan in




bepaalde kaassoorten
E240
Formaldehyde
Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën
Synthetisch






E242
Dimethyldicarbonaat
Steriliseren van koude frisdranken
Synthetisch






E249
Kaliumnitriet
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees
Natuurlijk
Wordt gebruikt om de bacterie




Clostridium botulinum in vlees




te bestrijden




Inname als additief is te




verwaarlozen ten opzichte van




de inname via bladgroenten en




drinkwater




Mogelijk zal nitriet ook in




biologisch vlees toegestaan gaan worden
E250
Natriumnitriet
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees
Natuurlijk
 





E251
Natriumnitraat
Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees
Natuurlijk
Inname als additief is te




verwaarlozen ten opzichte van




de inname via bladgroenten en drinkwater
E252
Kaliumnitraat
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees
Natuurlijk
 





E260
Azijnzuur
Tegen bacteriën, smaakstof
Natuurlijk






E261
Natriumacetaat
Voorkomt verkleuring van voedingswaren
Synthetisch






E262
Natriumdiacetaat
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën
Synthetisch






E263
Calciumacetaat
Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator
Synthetisch






E264
Ammoniumacetaat
Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator
Synthetisch






E270
Melkzuur
Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof
Natuurlijk
De benaming 'melkzuur' is




verwarrend: melkzuur kan veilig




gebruikt worden door mensen




met een koemelkallergie




Melkzuur wordt meestal bereid




uit suiker of glucose
E280
Propionzuur
Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels
Synthetisch






E281
Natrium propionaat
Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels
Synthetisch






E282
Calcium propionaat
Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels
Synthetisch






E283
Kalium propionaat
Conserveermiddel tegen schimmels
Synthetisch






E284
Boorzuur
Conserveermiddel

Komt in lage hoeveelheden van

[boric acid]


nature voor in drinkwater,




groente, fruit en granen




Uitsluitend gebruikt in kaviaar
E285
Borax
Conserveermiddel

Uitsluitend gebruikt in kaviaar

[borax]



E290
Koolzuurgas
Conserveermiddel, koelmiddel, "prik" in limonade
Natuurlijk voorkomend gas
Prik in frisdrank (koolzuur)





E300
Ascorbinezuur
Vitamine, anti-oxydant, voorkomt bruinkleuring
Natuurlijk voorkomend
Ascorbinezuur is vitamine C en




komt van nature voor in o.a.




fruit, groente en aardappelen




Remt de vorming van




schadelijke reactieve stoffen in




in het lichaam




Biologische produkten: alleen E300 toegestaan
E301
Natriumascorbaat
Vitamine, anti-oxydant, voorkomt bruinkleuring
Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout
 




E305 is in de EU niet toegestaan
E302
Calciumascorbaat
Anti-oxydant, stabilisator en als vitamine C
Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium
 





E304
Ascorbyl-palmitaat
Anti-oxydant tegen het ranzig worden van vetten
Synthetisch






E306
Tocoferol-extracten
Vitamine en anti-oxydant
Natuurlijk
Tocoferol is vitamine E en komt




van nature voor in o.a. groente,




fruit en noten




Remt de vorming van




schadelijke reactieve stoffen in
E307
alpha-tocopherol
Vitamine en anti-oxydant
Natuurlijk of synthetisch
het lichaam




Biologische produkten: alleen
E308
gamma-tocopherol
Vitamine en anti-oxydant
Natuurlijk of synthetisch
E306 toegestaan





E309
delta-tocopherol
Vitamine en anti-oxydant
Natuurlijk of synthetisch





E310
Propylgallaat
Anti-oxydant
Synthetisch
Niet geschikt voor




zuigelingenvoeding
E311
Octylgallaat
Anti-oxydant
Synthetisch






E312
Dodecylgallaat
Anti-oxydant
Synthetisch






E320
BHA - Butylhydroxyanisool
Anti-oxydant
Synthetisch
Uit experimenten blijkt BHA ook




anti-carcinogene




eigenschappen te hebben
E321
BHT - Butylhydroxytolueen
Anti-oxydant
Synthetisch






E322
Lecithinen
Anti-oxydant, emulgator of anti-schuimmiddel
Natuurlijk
Wanneer lecithine afkomstig is




uit soja, wordt dit in de




ingrediëntenlijst vaak




aangeduid met ‘soja-lecithine’
E325
Natriumlactaat
Vochtbinder
Synthetisch
De benaming 'melkzuur' is




verwarrend: melkzuur kan veilig




gebruikt worden door mensen




met een koemelkallergie
E326
Kaliumlactaat
Zout van melkzuur
Synthetisch
Melkzuur wordt meestal bereid




uit suiker of glucose
E327
Calciumlactaat
Zout van melkzuur
Synthetisch






E330
Citroenzuur
Natuurlijk zuur







E331a
Natriumwatrestofcitraatt
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E331b
Dinatriumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E331c
Trinatriumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E332a
Kaliumdiwaterstofcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E332b
Trikaliumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E333a
Calciumwaterstofcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E333b
Di-calciumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E333c
Calciumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E334
Wijnsteenzuur
Natuurlijk zuur


E335a
Natriumwaterstoftartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)





E335b
Dinatriumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)





E336a
Kaliumwaterstoftartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)





E336b
Kaliumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)





E337
Natriumkaliumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)





E338
Fosforzuur
Natuurlijk zuur, synthetisch bereid
Meest gebruikte voedingszuur




Biologische produkten: gebruik
E339a
Natriumdiwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338)
beperkt tot rijsmiddel (alleen




E341 toegestaan)
E339b
Dinatriumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E339c
Trinatriumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E340a
Kaliumdiwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E340b
Dikaliumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E340c
Trikaliumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E341a
Monocalciumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E341b
Calciumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E341c
Tricalciumdifosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E343
Magnesiumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338)






E350
Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur

Zuigelingen kunnen de




synthetisch gemaakte D-vorm
E351
Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur

nog niet verteren





E352
Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur







E353
Metawijnsteenzuur
Natuurlijk zuur







E354
Calciumtartraat
Zout van wijnsteenzuur (E334)






E355
Adipinezuur
Natuurlijk zuur


E363
Barnsteenzuur
Natuurlijk zuur


E370
1,4-Heptonolacton
Synthetisch zuur


E380
Triammoniumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)





E381
Ammoniumijzercitraat
Synthetisch zout van citroenzuur (E330)






E385
Calcium EDTA
synthetisch zout







E400
Alginezuur
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit zeewier




Biologische produkten: alleen
E401
Natriumalginaat
Zout van Alginezuur (E400)
E400-402 toegestaan




E404-E451 mogen niet in
E402
Kaliumalginaat
Zout van Alginezuur (E400)
peutervoeding worden gebruikt.





E403
Ammoniumalginaat
Zout van Alginezuur (E400)






E404
Calciumalginaat
Zout van Alginezuur (E400)






E405
Propyleenglycolalginaat
Ester van Alginezuur (E400)






E406
Agar-Agar
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit zeewier




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E407
Carrageen
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit zeewier




Mogelijk niet geschikt voor




babyvoeding




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E408
Furcelleran
Natuurlijk verdikkingsmiddel






E410
Johannesbroodpitmeel
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit de zaden van de




johannesbroodboom




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E412
Gurapitmeel
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit de zaden van de




guarplant




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E413
Tragacanth
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit de zaden van de




astragalusboom




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E414
Arabische Gom
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit verschillende




acaciasoorten




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E415
Xanthaangom
Natuurlijk verdikkingsmiddel
E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E416
Karayagom
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Mogelijk niet geschikt voor




zuigelingenvoeding




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E420
Sorbitol
Natuurlijke suikeralcohol
Komt van nature voor in




vruchten




Behoort tot de polyolen




Wordt niet in glucose omgezet




Geschikt voor diabetici




Consumptie van meer dan 10 g




per dag kan maagdarmklachten




geven*




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E421
Mannitol
Natuurlijke suikeralcohol
Komt van nature voor in




vruchten, algen en groenten




Behoort tot de polyolen




Wordt nauwelijks opgenomen




door het lichaam




Consumptie van meer dan 10 g




per dag kan maagdarmklachten




geven*




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E422
Glycerol
Natuurlijk alcohol

Natuurlijk bestanddeel van




vetten




Mogelijk niet geschikt voor




kinderen




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E430
Polyoxyethyleen(8)stearaat
Synthetische emulgator






E431
Polyoxyethyleen(40)stearaat
Synthetische emulgator






E432
Tween 20
Synthetische emulgator
Gesynthetiseerd uit vetten




E404-E451 mogen niet in
E433
Polysorbaat 80
Synthetische emulgator
peutervoeding worden gebruikt.





E434
Tween 40
Synthetische emulgator






E435
Tween 60
Synthetische emulgator






E436
Tween 65
Synthetische emulgator






E440a
Pectine
Natuurlijk verdikkingsmiddel
Gewonnen uit citrusfruit en




appels




E404-E451 mogen niet in
E440b
Geamineerde pectine
Bereid uit pectine

peutervoeding worden gebruikt.





E442
Ammoniumfosfatiden
Synthetische emulgatoren
Gewonnen uit vetten




Vrijwel uitsluitend gebruikt in




chocoladeprodukten




E404-E451 mogen niet in




peutervoeding worden gebruikt.
E450a
Dinatrium
Synthetisch zout

E404-E451 mogen niet in

diwaterstofdifosfaat


peutervoeding worden gebruikt.





E450a
Trinatriumdifosfaat
Synthetisch zout







E450a
Tetranatriumdifosfaat
Synthetisch zout







E450a
Tetrakaliumdifosfaat
Synthetisch zout







E450b
Pentanatriumtrifosfaat
Synthetisch zout







E450b
Pentakaliumtrifosfaat
Synthetisch zout







E450c
Natriumpolyfosfaat
Synthetisch zout







E450c
Kaliumpolyfosfaat
Synthetisch zout







E452, E452I-E452iv
Polyfosfaten
Synthetische stabilisatoren

E460
Microkristallijn Cellulose
Natuurlijk polymeer, houtstof






E460
Cellulose
Natuurlijk polymeer, houtstof
Onvoldoende toxicologische




gegevens beschikbaar,
E461
Methylcellulose
Bereid uit cellulose (E460)
waarschijnlijk onschadelijk




Gewonnen uit hout
E463
Hydroxypropylcellulose
Bereid uit cellulose (E460)
Mogelijk niet geschikt voor




zuigelingenvoeding
E464
Hydroxypropylmethyl
Bereid uit cellulose (E460)


cellulose








E465
Methylethylcellulose
Bereid uit cellulose (E460)






E466
Natriumcarboxymethyl
Bereid uit cellulose (E460)






E470
Vetzuurzouten
Zouten van vetten

Gewonnen uit vetten





E471
Mono- en diglyceriden van vetzuren
Soort vet







E472a
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
Synthetische emulgatoren






E472b
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
Synthetische emulgatoren






E472c
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur
Synthetische emulgatoren






E472d
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
Synthetische emulgatoren






E472e
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten
Synthetische emulgatoren






E472f
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
Synthetische emulgatoren


azijn- en wijnsteenzuur







E473
Suiker-esters
Synthetische emulgatoren
Gesynthetiseerd uit vetten





E474
Suikerglyceriden
Synthetische emulgatoren






E500
Natriumcarbonaat
base

Zuurteregelaar




Rijsmiddel
E500a
Natrium
base



waterstofcarbonaat








E501
Kaliumcarbonaat
base







E503
Ammoniumcarbonaat
base







E504
Magnesiumcarbonaat
base, anti-klontermiddel






E505
IJzercarbonaat
bron van ijzer







E507
Zoutzuur
Natuurlijk zuur

Zoutzuur is een bestanddeel




van maagzuur
E508
Kaliumchloride
zout

Vervanger voor keukenzout




(natriumchloride)
E509
Calciumchloride
metaalionen binder

Biologische produkten: gebruik




beperkt tot kaas (alleen E509
E510
Ammoniumchloride
smaakstof, deegverbeteraar
toegestaan)





E511
Magnesiumchloride
verstevigingsmiddel







E513
Zwavelzuur
Zuur


E514
Natriumsulfaat
zuur

Komt in natuurlijk bronwater




voor
E515
Kaliumsulfaat
zoutvervanger

Biologische produkten: alleen




E516 toegestaan
E516
Calciumsulfaat
verstevigingsmiddel







E518
Magnesiumsulfaat
magnesium bron







E520
Aluminiumsulfaat
verstevigingsmiddel







E521
Aluminiumnatriumsulfaat
verstevigingsmiddel







E523
Aluminium
rijsmiddel



ammoniumsulfaat








E524
Natriumhydroxyde
base

Wordt ook gebruikt om groente




en fruit te schillen
E525
Kaliumhydroxyde
base







E526
Calciumhydroxyde
base







E527
Ammonia
base







E528
Magnesiumhydroxyde
base







E529
Calciumoxyde
base







E530
Magnesiumoxyde
base, anti-klontermiddel






E535
Natriumferrocyanide
anti-klontermiddel







E536
Kaliumferrocyanide
anti-klontermiddel







E537
Ferrohexacyanomanganaat
anti-klontermiddel







E540
Dicalciumdifosfaat
rijsmiddel







E541
Zuur natriumaluminiumfosfaat
rijsmiddel







E541
Basisch natriumaluminiumfosfaat
smeltzout







E542
Beendermeel
anti-klontermiddel







E543
Natriumcalciumpolyfosfaat
Stabilisator







E544
Calciumpolyfosfaat
Emulgator







E545
Ammoniumpolyfosfaten
Emulgator







E546
Dimagnesiumdifosfaat
emulgator







E550
Natriumsilicaat
anti-klontermiddel







E551
Siliciumdioxyde
anti-klontermiddel







E552
Calciumsilicaat
anti-klontermiddel

Wordt ook gebruikt als




antikleefmiddel op snelkookrijst
E553a
Magnesiumsilicaat
anti-klontermiddel







E553b
Talk
anti-klontermiddel







E554
Natriumaluminiumsilicaat
anti-klontermiddel







E555
Kaliumaluminiumsilicaat
anti-klontermiddel







E556
Aluminiumcalciumsilicaat
anti-klontermiddel







E557
Zinksilicaat
anti-klontermiddel







E558
Bentoniet
anti-klontermiddel

Nauwelijks gegevens over




bekend
E559
Kaolien
anti-klontermiddel







E570
Stearinezuur
anti-klontermiddel

Gewonnen uit vetten





E571
Ammoniumstearaat
anti-klontermiddel







E572
Magnesiumstearaat
anti-klontermiddel







E573
Aluminiumstearaat
anti-klontermiddel







E574
Gluconzuur
metaalionen-binder







E575
Glucono-delta-lacton
metaalionen-binder







E576
Natriumgluconaat
metaalionen-binder


E577
Kaliumgluconaat
metaalionen-binder


E578
Calciumgluconaat
zuurteregelaar







E579
Ferrogluconaat
ijzerbron


E620
L-glutaminezuur
Natuurlijk aminozuur, smaakversterker
Bestanddeel van ve-tsin




(Chinees kruid)




Gebruik neemt steeds meer toe
E621
Natriumglutamaat
Natuurlijk aminozuur, smaakversterker
Werd ervan verdacht het




‘Chinees Restaurant Syndroom’
E622
Kaliumglutamaat
Natuurlijk aminozuur smaakversterker
te veroorzaken, inmiddels is




bekend dat zuivere MSG dat
E623
Calciumglutamaat
Natuurlijk aminozuur smaakversterker
niet doet





E624
Ammoniumglutamaat
Natuurlijk aminozuur smaakversterker






E625
Magnesiumglutamaat
Natuurlijk aminozuur smaakversterker






E626
Guanylzuur
Natuurlijke smaakversterker
Komt van nature voor in dierlijk




en plantaardig weefsel
E627
Natriumguanylaat
Natuurlijke smaakversterker






E628
Kaliumguanylaat
Natuurlijke smaakversterker






E629
Calciumguanylaat
Natuurlijke smaakversterker






E630
Inosinezuur
Natuurlijke smaakversterker






E631
Natriuminosinaat
Natuurlijke smaakversterker






E632
Kaliuminosinaat
Natuurlijke smaakversterker






E633
Calciuminosinaat
Natuurlijke smaakversterker






E635
Natrium-5'-ribonucleotide
Natuurlijke smaakversterker






E636
Maltol
Natuurlijke smaakversterker






E637
Ethylmaltol
Natuurlijke smaakversterker






E710
Spiramycines
Conserveermiddel







E713
Tylosine
Conserveermiddel







E900
Dimethylpolysiloxaan
anti-schuimmiddel







E901
Bijenwas
Natuurlijk glansmiddel







E902
Candelillawas
Natuurlijk glansmiddel







E903
Carnaubawas
Natuurlijk glansmiddel







E904
Shellac
Glansmiddelen







E905
Minerale koolwaterstoffen
Natuurlijk glansmiddel

ADI ingetrokken (toxisch in alle

Microkristallijne was (paraffine)

doseringen)
E906
Benzoëgom
Natuurlijk glansmiddel







E907
Paraffinewas
Natuurlijk glansmiddel







E908
Rijstkorrelwas
Natuurlijk glansmiddel







E913
Lanoline
Natuurlijk glansmiddel







E915
Colofoniumesters
Natuurlijk aminozuur







E920
L-cysteïne
Natuurlijk aminozuur







E921
L-cystine
deegverbeteraar







E922
Kaliumpersulfaat
deegverbeteraar







E923
Ammoniumiumpersulfaat
deegverbeteraar







E924
Kaliumbromaat
conserveermiddel







E925
Chloor
Bleekmiddel







E927
Azodicarbonamide
deegverbeteraar


E950
Acesulfam K
Zoetstof
Synthetisch
Behoort tot de intensieve




zoetstoffen
E951
Aspartaam
Zoetstof
Synthetisch
Behoort tot de intensieve




zoetstoffen




Wordt in het lichaam omgezet




in o.a. phenylanaline (PA) en




methanol




Mag niet door PKU-patienten




gebruikt worden (vanwege PA)
E952
Cyclamaat
Zoetstof
Synthetisch
Behoort tot de intensieve




zoetstoffen




Overschrijding van de ADI komt




voor
E954
Saccharine
Zoetstof
Natuurlijk
Behoort tot de intensieve




zoetstoffen
E957
Thaumatine
Zoetstof
Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus daniellii
Afkomstig uit bessen van een




Afrikaanse plant




Behoort tot de intensieve




zoetstoffen
E959
Neohesperidine


Gesynthetiseerd uit




citrusvruchten




Behoort tot de intensieve




zoetstoffen
E1400
Dextrine
verdikkingsmiddel


E1401
Zuurbehandeld zetmeel
verdikkingsmiddel


E1402
Loogbehandeld zetmeel
verdikkingsmiddel







E1403
Gebleekt zetmeel
verdikkingsmiddel


E1404
Geoxydeerd zetmeel
verdikkingsmiddel

Aangeduid met 'gemodificeerd




zetmeel'
E1410
Monozetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel


E1411
Dizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel


E1412
Dizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel


E1413
Gefosfateerd
verdikkingsmiddel



dizetmeelfosfaat








E1414
Geacetyleerd
verdikkingsmiddel



dizetmeelfosfaat



E1420
Zetmeelacetaat
verdikkingsmiddel







E1421
Zetmeelacetaat
verdikkingsmiddel


E1422
Geacetyleerd
verdikkingsmiddel



dizetmeeladipaat








E1423
Geacetyleerd
verdikkingsmiddel



dizetmeelglycerol








E1430
Dizetmeelglycerol
verdikkingsmiddel







E1440
Hydroxypropylzetmeel
verdikkingsmiddel







E1441
Hydroxypropyl
verdikkingsmiddel



dizetmeelglycerol








E1442
Hydroxypropyl
verdikkingsmiddel



dizetmeelfosfaat