producten uit onze webwinkel
Bakken doe je zo.Vlaai bakken.
Hier onder ziet u een fotocollage van het maken van Limburgse vlaai.
Als eerste een foto reeks over het maken en uitrollen van deeg.
Later worden er dan rijste vlaai , vlaai met deksel of raster en
kruimeltjes vlaai van gemaakt.

Als eerste de grondstoffen precies afwegen.
Alles op kamertemperatuur en het water moet lauw/ handwarm zijn.
Bepaal van te voren hoeveel deeg u nodig heeft voor de vlaaien
die u wilt bakken.
Vlaai van 28 cm 300 gram
Vlaai van 20 cm 225 gram
Het afweeg gewicht is voor zowel de bodem als deksel gelijk.

Eerst de grondstoffen goed mengen en dan kneden volgens de gebruiks-
aanwijzing.

Het deeg moet een goede samenhang hebben .
U kunt eventueel uit ervaring het deeg bijsturen als het te slap of te stijf is,
met respectievelijk water of bloem, altijd met kleine hoeveelheden.

Het deeg op een met bloem bestuifde werkbank leggen , en het
aantal bolletjes afwegen welke u nodig heeft.

De deegbolletjes mooi en strak opbollen, zodat het uitrollen later
makkelijker gaat.

De deegbolletjes onder plastic leggen en 15 minuten los laten komen.

De deegbolletjes met behulp van een rolstok tot ronde deegplakken rollen.
Een klein beetje bloem gebruiken zodat het deeg niet aan de
werkbank of rolstok blijft plakken.

Zorg ervoor dat wanneer u de plak uitgerolt heeft er niet meer teveel bloem aan de
deegplak blijft zitten , dit geeft na het bakken een nare smaak.

Klap het deeg dubbel en plaats het in een beboterde vlaaipan, het deeg
openklappen en fonceer de vlaaipan netjes met het deeg .

En daar heeft u de bodem al , voordat u verder gaat met de vlaaibodem
deze eerst op een warme plek ca 15 minuten los laten komen .

Wij hebben naast de blikken met fruit ook portie verpakking voor vlaai,
en wel de smaken kersen ,abrikozen, appel , kruisbessen en rijst .
Bovenstaand gedeelte is voor alle vlaaien gelijk nu gaan we de vlaaien
op verschillende manieren afwerken.
We beginnen met een limburgse vlaai met raster

De verpakking met gebonden kersen in de vlaai verdelen.

Voor dat u het ruitraster aanbrengt eerst de rand nat maken met een kwast.

Een deeg bol tot een plak uitrollen die net iets kleiner als het ruitraster is.

Het deeg op het lichtjes met bloem bestuifde ruitraster leggen.

Met de deegroller de deegplak in het ruitraster rollen.

De ruitjes voorzichtig met een vinger uit de vorm drukken.

De ruitvorm met het deeg voorzichtig omgekeerd op de vlaai leggen.

Met deegroller het overtollig deeg afrollen.

De vlaai een narijs geven van 30 minuten.

De vlaai bakken op ca 225 ‘C 25/30 minuten.
De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.
De volgende variant is met gesloten deksel ,
dit wordt vaak bij appel gedaan.

De appelvulling op de vlaaibodem verdelen.

U kunt er nog rozijnen en kaneel naar smaak toevoegen.

Een deegbolletje tot een deegplak uitrollen iets groter dan de vlaaipan.

De deegplak lichtjes bestuiven met bloem , en in vieren vouwen.
Met een mesje het motief insnijden.

De rand van de vlaaibodem nat maken ,en de deegplak op de vulling
leggen .
De vlaai 5 minuten laten rusten en daarna met rolstok afrollen.
De vlaai nog 25 minuten laten rijzen.

De vlaai voorzichtig natmaken en…..

…..met vlaaisuiker bestrooien.

De vlaai bakken op ca 225 ‘C 25/30 minuten.
De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.
De Kruimeljes vlaai met fruit of
Roomkruimel met banketbakkersroom.

De fruitvulling of banketbakkersroom op de vlaaibodem verdelen.

De kruimeltjes kunnen snel zelf gemaakt worden met het volgende
recept 125 gram boter
75 gram basterdsuiker
50 gram kristal suiker
15 gram citroenrasp
200 gram bloem( NIET zelfrijzend)

De ingrediënten behalve de bloem in de mixer mengen totdat alles
goed gemengd is.

150 Gram bloem toevoegen en alles laten mengen totdat de boter
niet meer zichtbaar is .

Het mengsel met de laatste bloem op de tafel schudden.

Voorzichtig knedend kruimels vormen.

De kruimels over de vlaai verdelen.

De vlaai bakken op ca 225 ‘C 25/30 minuten.
De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.
Rijste vlaai

De rijste pap in een kom schudden.
2 Eieren splitsen , de dooiers bij de rijste pap , en de eiwitten apart
in een kom.

De eidooiers onder de rijstepap mengen en 1/3 van dit mengsel op de
vlaai verdelen.
De eiwitten stijf kloppen.

De eiwitten voorzichtig onder de rijstepap mengen.

Dit mengsel over de vlaai verdelen en glad strijken.

De vlaai bakken op ca 210 ‘C 30/35 minuten.
De vlaai moet goed gaar zijn , in de oven mag de vlaai vulling niet
meer vloeibaar zijn.
Is de vlaai nog niet gaar maar wel al op kleur , leg er dan bakpapier overheen.
De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.
Veel bakplezier , ik hoop dat ik u heb kunnen helpen door deze collage,
mocht u nog vragen hebben , kunt u deze via d E-mail stellen , langskomen
in de winkel of een demonstratie bijwonen.